OTCOVSKÁ PLEMENA PRASAT...
Vyznačují se zejména:
- horší plodností než mateřská plemena
- výbornou jatečnou hodnotou
- velmi dobrou růstovou schopností
- vysokým podílem libové svaloviny
- dobrým zdravím
- středním až větším tělesným rámcem
- jsou více náročná na chovné prostředí
- jsou citlivější na stres
Duroc (D)
Toto plemeno vzniklo v USA. Vzniklo ve dvou rázech a to: New Jersey (červené) a New York (duroc). Plemeno má lepší parametry v reprodukci než ostatní otcovská plemena. Vyznačuje se dobrou růstovou schopností a tvorbou svaloviny. U tohoto plemene je možno vykrmovat zvířata do vyšších porážkových hmotností, aniž by došlo k výraznějšímu zhoršení kvality masa (zejména protučnění). Plemeno je velkého tělesného rámce, klidného temperamentu, červeno-rezavého zbarvení. Duroc je plemenem odolným vůči stresu a infekcím. Uši jsou poloklopené, kýta a plec jsou dobře osvaleny. Záď zvířat je sražená .šlechtitelský standard
| průměrný denní přírůstek (g) | 900 |
| spotřeba směso na 1 kg přírůstku | do 2,7 kg |
| podíl libové svaloviny (%) | 55 - 60 |
Hampshire (H)
Plemeno vzniklo v Anglii z angického sedlového prasete. Vyznačuje se dobrou reprodukční užitkovostí, dobrou růstovou schopností, velmi dobrou JH (jatečnou hodnotou). Zvířata jsou stejně jako jedinci plemene duroc odolní vůči stresu. Zvířata josu středního až většího tělesného rámce. Barva prasat je černá s tím, že v oblasti obou plecí a hřbetu se táhne bílý pruh. Uši jsou krátké a vzpřímené. Plece jsou dobře osvalené. Kýty jsou klenuté a hluboce nasazené (jsou výrazné). šlechtitelský standard
| průměrný denní přírůstek (g) | 900 |
| spotřeba směso na 1 kg přírůstku | do 2,7 kg |
| podíl libové svaloviny (%) | 55 - 60 |
Pietrain (PN)
Je řazeno k nejmladším plemenům v Evropě. Pochází z oblasti Wallonne (Belgie). Plemeno bylo uznáno v roce 1956. Často pietraina oznařujeme jako prase 4 šunek, což je díky jeho výraznému osvalení hřbetu, kýt a plec. Plemeno však dosahuje relativně nízké plodnosti (v porovnání s ostatními otcovskými plemeny). Růstová schopnost zvířat je přiměřená. Kladem tohoto plemene je vynikající jatečná hodnota. Plemeno je středního tělesného rámce. Kůže zvířat je šedo-bílého zbarvení s možností černé pigmentace zejména v oblasti zádě. Uši jsou malé a vzpřímené. Kýty a plec jsou mohutně zmasilé. Zvířata jsou nervózního temeperamentu, což se projevuje možností výskytu vady masa zvané PSE (viz. konec této sekce).šlechtitelský standard
| průměrný denní přírůstek (g) | 800 |
| spotřeba směso na 1 kg přírůstku | do 2,7 kg |
| podíl libové svaloviny (%) | 60 - 65 |
České výrazně masné (ČVM)
Je našim plemen, které bylo uznáno v roce 1991. Vzniklo na základě syntetických linií 96 a 98 za vzniku linie 97. Linie 96 a 98 byly takto připařovány (BL x D) x (BL x H) = (BL 50 %, D 25 %, H 25%). Plemeno bylo následně v rámci 97 příbuzensky připařováno až do uznání. Plemeno se vyznačuje výbornou výkrmností, velmi dobrou plodností, průměrnou jatečnou hodnotou. Je středního až většího tělesného rámce. Zbarvení je bílé s možností černých skvrn. Plece jsou velmi dobře osvalené, stejně tak jako kýty.
šlechtitelský standard
šlechtitelský standard
| průměrný denní přírůstek (g) | 900 |
| spotřeba směso na 1 kg přírůstku | do 2,6 kg |
| podíl libové svaloviny (%) | 57 - 62 |
Belgická landrace (BL)
Jedná se o plemeno, které řadíme do kategorie supermasných. Mluvíme o něm také, jako o 4 šunkovém. Vzniklo na základě křížení místních belgických plemen s landrasou a pietrainem. Podíl krve landrasy je 70 % a pietraina 29 %. Tvar landrasy při pohledu zhora nám připomíná housle. Plemeno je díky své výrazné, až extrémní zmasilosti méně plodné, má průměrné růstové schopnosti s vynikající jatečnou hodnotu. Zvíře má výraznou hřbetní rýhu. Plec je široká, mohutná a silně osvalená. Také kýta je výrazně sovaelná. Uši jsou klopené. Plemeno je středního tělesného rámce a je velmi citlivé na stres, které se může projevit vznikem vady PSE (viz. konec této stránky). šlechtitelský standard
| průměrný denní přírůstek (g) | 900 |
| spotřeba směso na 1 kg přírůstku | do 2,6 kg |
| podíl libové svaloviny (%) | 63 - 65 |
Bílé ušlechtilé otcovská linie
PSE - PALE, SOFT, EXUDATIVE - měkké, světlé, vodnaté - je vada masa, která vznikla v důsledku posmrtných změn. Tyto změny v mase nastávají v důsledku vystresování zvířete těsně před vlastní porážkou. Následkem toho je maso, měkké, vodnaté a světlé. Při kulinářském zpracování maso díky neschopnosti držet vodu se stává tuhým. Světlá barva je také charakteristická. Využití v masném průmyslu je také obtížnější, neboť maso není schopno sloužit jako pojivo ve výrobě masných produktů. Taktéž světlá barva je nežádoucí. Maso také rychleji podléhá mikrobiálním změnám, oproti masu z nestresovaného zvířete.
Cílem kohokoliv z nás je, aby nedocházelo k jakémukoliv zbytečnému stresu zvířat (odlišujte nutný stres - medikace, vakcinace, kastrace atd.). Někteří lidé pořád trpí doměnkou, že prase na jatkách cítí smrt a proto je stresováno. Uvědomme si, že prase NEMÁ PŘEDSTAVIVOST JAKO ČLOVĚK, ANI NENÍ SCHOPNO SI SMRT PŘEDSTAVIT, NATOŽ NA NI REAGOVAT. To že prase se stresuje, je vyvoláno zejména neadekvátním chováním personálu či bojem zvířat uvnitř skupiny.
Cílem kohokoliv z nás je, aby nedocházelo k jakémukoliv zbytečnému stresu zvířat (odlišujte nutný stres - medikace, vakcinace, kastrace atd.). Někteří lidé pořád trpí doměnkou, že prase na jatkách cítí smrt a proto je stresováno. Uvědomme si, že prase NEMÁ PŘEDSTAVIVOST JAKO ČLOVĚK, ANI NENÍ SCHOPNO SI SMRT PŘEDSTAVIT, NATOŽ NA NI REAGOVAT. To že prase se stresuje, je vyvoláno zejména neadekvátním chováním personálu či bojem zvířat uvnitř skupiny.