OTCOVSKÁ PLEMENA PRASAT...
Vyznačují se zejména:
- horší plodností než mateřská plemena
- výbornou jatečnou hodnotou
- velmi dobrou růstovou schopností
- vysokým podílem libové svaloviny
- dobrým zdravím
- středním až větším tělesným rámcem
- jsou více náročná na chovné prostředí
- jsou citlivější na stres
Duroc (D)

šlechtitelský standard
průměrný denní přírůstek (g) | 900 |
spotřeba směso na 1 kg přírůstku | do 2,7 kg |
podíl libové svaloviny (%) | 55 - 60 |
Hampshire (H)

šlechtitelský standard
průměrný denní přírůstek (g) | 900 |
spotřeba směso na 1 kg přírůstku | do 2,7 kg |
podíl libové svaloviny (%) | 55 - 60 |
Pietrain (PN)

šlechtitelský standard
průměrný denní přírůstek (g) | 800 |
spotřeba směso na 1 kg přírůstku | do 2,7 kg |
podíl libové svaloviny (%) | 60 - 65 |
České výrazně masné (ČVM)
Je našim plemen, které bylo uznáno v roce 1991. Vzniklo na základě syntetických linií 96 a 98 za vzniku linie 97. Linie 96 a 98 byly takto připařovány (BL x D) x (BL x H) = (BL 50 %, D 25 %, H 25%). Plemeno bylo následně v rámci 97 příbuzensky připařováno až do uznání. Plemeno se vyznačuje výbornou výkrmností, velmi dobrou plodností, průměrnou jatečnou hodnotou. Je středního až většího tělesného rámce. Zbarvení je bílé s možností černých skvrn. Plece jsou velmi dobře osvalené, stejně tak jako kýty.
šlechtitelský standard
šlechtitelský standard
průměrný denní přírůstek (g) | 900 |
spotřeba směso na 1 kg přírůstku | do 2,6 kg |
podíl libové svaloviny (%) | 57 - 62 |
Belgická landrace (BL)

šlechtitelský standard
průměrný denní přírůstek (g) | 900 |
spotřeba směso na 1 kg přírůstku | do 2,6 kg |
podíl libové svaloviny (%) | 63 - 65 |
Bílé ušlechtilé otcovská linie
PSE - PALE, SOFT, EXUDATIVE - měkké, světlé, vodnaté - je vada masa, která vznikla v důsledku posmrtných změn. Tyto změny v mase nastávají v důsledku vystresování zvířete těsně před vlastní porážkou. Následkem toho je maso, měkké, vodnaté a světlé. Při kulinářském zpracování maso díky neschopnosti držet vodu se stává tuhým. Světlá barva je také charakteristická. Využití v masném průmyslu je také obtížnější, neboť maso není schopno sloužit jako pojivo ve výrobě masných produktů. Taktéž světlá barva je nežádoucí. Maso také rychleji podléhá mikrobiálním změnám, oproti masu z nestresovaného zvířete.
Cílem kohokoliv z nás je, aby nedocházelo k jakémukoliv zbytečnému stresu zvířat (odlišujte nutný stres - medikace, vakcinace, kastrace atd.). Někteří lidé pořád trpí doměnkou, že prase na jatkách cítí smrt a proto je stresováno. Uvědomme si, že prase NEMÁ PŘEDSTAVIVOST JAKO ČLOVĚK, ANI NENÍ SCHOPNO SI SMRT PŘEDSTAVIT, NATOŽ NA NI REAGOVAT. To že prase se stresuje, je vyvoláno zejména neadekvátním chováním personálu či bojem zvířat uvnitř skupiny.
Cílem kohokoliv z nás je, aby nedocházelo k jakémukoliv zbytečnému stresu zvířat (odlišujte nutný stres - medikace, vakcinace, kastrace atd.). Někteří lidé pořád trpí doměnkou, že prase na jatkách cítí smrt a proto je stresováno. Uvědomme si, že prase NEMÁ PŘEDSTAVIVOST JAKO ČLOVĚK, ANI NENÍ SCHOPNO SI SMRT PŘEDSTAVIT, NATOŽ NA NI REAGOVAT. To že prase se stresuje, je vyvoláno zejména neadekvátním chováním personálu či bojem zvířat uvnitř skupiny.